top of page

Govorniki

Letos bo na TEDxUniversityofLjubljana slišati 6 govornikov in govornic.

 

Svoje ideje, vredne širjenja, nam bodo predstavili:

ARIJANA PROFILKA - prava.jpg

Arijana Filipić

Arijana je končala prvo in drugo stopnjo študija mikrobiologije na Biotehniški fakulteti. Mikrobiološko pot je nadaljevala na Nacionalnem inštitutu za biologijo, kjer je opravila doktorat. V sklopu doktorata je preučevala, kako hladna plazma vpliva na različne viruse v vodi. Profesionalno se zdaj ukvarja z uporabo hladne plazme in hidrodinamske kavitacije za dekontaminacijo, s poudarkom na uničevanju virusov. Poleg tega preučuje uspešnost delovanja zaščitnih mask. Med njene hobije štejejo šport, druženje s prijatelji, igranje igric in razvajanje, po možnosti ob morju, na sončku. 

Sama pravi, da so glavna začimba v njenem življenju izzivi, saj bi bilo brez teh življenje precej dolgočasno.

P.S. Poleg tega pa ne mara janeža in njemu podobnih začimb.

DAVID PROFILKA - prava.jpg

David Zupančič

David je zdravnik in opravlja specializacijo iz infektologije v UKC Ljubljana. Sam pravi, da mu medicina vzame ogromno časa, kljub temu pa pridobi neskončno količino zadovoljstva in občutek izpopolnjenosti. Sam pravi, da ga služba vsakodnevno izziva, podira in na novo gradi, vendar to ni njegova glavna strast.

“Mirni trenutki z družino, izleti v naravo, dolgi večerni pogovori s prijatelji, dobre knjige, topli pomladni dnevi na balkonu, hladen kozarec vode po intenzivnem treningu… V vsakem dnevu bi lahko našel nekaj najljubšega,” je dodal David.

Za Davida je glavna začimba življenja prijateljstvo. David je živ dokaz, da smo ljudje socialna bitja, saj je ekstrovertiran, velika navdušenja in razočaranja tega življenja najraje deli z ljudmi, ki so mu blizu.

BRIGITA PROFILKA - prava.jpg

Brigita Chuuya Jezeršek

Brigita živi življenje v polnosti, kar jo je navdihnilo tudi pri izbiri poklica psihoterapevtke. Magistrski študij je opravila na področju zakonske in družinske terapije, svojo akademsko pot pa nadaljuje na doktorskem študiju zakonske in družinske terapije.

Njen pogled na življenje in izobrazba sta jo vodila na pot znanstveno-raziskovalnega dela, kjer raziskuje, kako izguba ljubljene osebe vpliva na žalovanje in dejavnike tveganja.

Rada tudi potuje in odkriva svet, saj s tem pridobi novo, neprecenljivo širino. Svet odkriva tudi s preživljanjem časa v naravi, sprošča pa se s slikanjem na platno. Slikanje ni edina umetnost, ki ji je pri srcu, saj verjame, da se preko umetnosti prikaže “duša” posameznika. Ne gre se čuditi, da sta začimbi njenega življenja prijazen nasmeh in toplina srca.

TEJA PROFILKA - prava.jpg

Teja Pirnat

26-letna sodniška pripravnica Teja je zaposlena na Višjem sodišču v Ljubljani. Je tudi soustanoviteljica Inštituta Aequator, v okviru katerega skupaj s še nekaj pravnimi kolegi in kulturnikom ozaveščajo o pomenu pravnega znanja in nudijo brezplačno pravno svetovanje posameznikom, ki si ne morejo privoščiti profesionalne pravne pomoči.

V prostem času rada raziskuje svet okoli sebe - od jamskega (je tudi jamska vodnica), podvodnega (neizmerno rada se potaplja), pa vse do visokogorskega (že je ponosno prilezla na Triglav!). Še toliko raje to počne v družbi najbližjih.

Glavna začimba Tejinega življenja je sol. Pravi, da je ta tista pika na i, ki naredi večino jedi res dobrih. Sol res prepriča naše čute, da smo na morju, ko na naši koži ostane še potem, ko pridemo iz vode. Prav tako nam nam pomaga, da ostanemo nad vodno gladino in če pride na rano, močno zapeče, tako da vemo, da smo res živi.

ANA PROFILKA - prava.jpg

Ana Velikonja

Ana ima rada naravo in naravoslovje. Ljubezen do narave izraža s kolesarjenjem, potapljanjem, pohodništvom, plezanjem in ostalimi zunanjimi aktivnostmi, ljubezen do naravoslovja pa preko akademske poti. Živi in dela na Irskem, na inštitutu APC Microbiome, University College Cork, doktorat iz biomedicine pa je zaključila na Univerzi v Ljubljani.

Trenutno se ukvarja s preučevanjem vplivov mikrobioma, genetike človeka in prehrane pri razvoju kroničnih črevesnih boleznih, a več o tem slišite kmalu.

Začimbi v njenem življenju sta občutek hvaležnosti in spoštovanja, ki nista vedno samoumevna, ampak potrebujeta negovanje. Hvaležnost neguje, ko spozna ljudi in njihova življenja, ki so daleč stran od privilegijev, ki smo jih deležni v tem delu sveta. Potapljanje pa ji daje mir, preko katerega neguje spoštovanje predvsem do narave in zdravja.

bottom of page